Українці отримають «карантинні» гроші: кому, скільки та за що

1️⃣ У квітні одноразову грошову допомогу у розмірі 1000 гривень отримають 10,6 мільйонів пенсіонерів:

? пенсіонерам, чия пенсія становить менше 5000 гривень, з урахуванням усіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ці гроші не враховуватимуть як дохід під час призначення субсидій;
? одержувачам соціальної допомоги – особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім тих, хто одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або соцдопомогу дитині померлого годувальника);
? одержувачам соціальної допомоги – особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;
? одержувачам тимчасової соціальної допомоги – непрацюючим особам, що досягли загального пенсійного віку, але не мають права на пенсію.

2️⃣ Пенсіонери старше 80 років, які отримують пенсію меншу за 9 205 гривень, щомісячно отримуватимуть виплати до 500 гривень. Це так звана компенсаційна виплата.

3️⃣ Також пенсіонерам, старшим за 80 років зі стажем 20 років для жінок та 25 років для чоловіків уряд встановив найменшу пенсію на рівні 2600 гривень. У Мінсоцполітики заявили, що у квітні вказану компенсацію отримають 1,5 мільйонів українських пенсіонерів.

4️⃣ А пенсіонерам, старшим за 80 років зі стажем 30 років для жінок та 35 років для чоловіків, збільшать мінімальні пенсійні виплати до 2100 гривень. Всього 8,5 мільйонів пенсіонерів отримуватимуть більшу пенсію.

5️⃣ У травні пенсії будуть проіндексовані на 11%, тобто приблизно на 260 гривень. Фактично дещо більшу пенсію з травня отримуватимуть 6,9 мільйонів пенсіонерів.

6️⃣ Урядовці вирішили дещо збільшити субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Українці, які на карантині втратили роботу, зможуть скористатися субсидіями на оплату комунальних послуг у спрощеному порядку. Вірогідно, мається на увазі, першочергово та терміново.

7️⃣ Відповідно до постанови про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, розмір щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві збільшено на 11%.

8️⃣ Працівники малих і середніх підприємств отримають фінансову допомогу у зв’язку з частковим безробіттям внаслідок карантину. До того ж для них мають бути збережені робочі місця до кінця карантину, інакше кажучи, їх забороняється звільняти.

9️⃣ Кабмін розробляє механізм виплати одному із батьків допомоги на догляд за дітьми віком до 10 років у розмірі прожиткового мінімуму — таку допомогу пропонують надавати ФОПам, які не мають найманих працівників та які на період карантину призупинили свій бізнес та втратили прибуток.

❓ Чи «потягне» держбюджет такі підвищення?
Ні.

Виходить, що з державного бюджету необхідно витратити 12 мільярдів гривень (11,3 млн. осіб х 1000 грн.) лише на одноразові виплати у розмірі 1000 гривень. На усі вказані підвищення пенсій та виплати соціальної допомоги Міністерство соціальної політики планує витратити вже у квітні 30 мільярдів гривень.